Válás Hatása a Gyermekekre

Különböző Életkorú Gyermekek Reakciói a Válásra

Gyakorló lelkigondozóként tapasztaltam, hogy a párkapcsolati konfliktusok olyan fázisában keresnek fel mediációra, amikor már szinte visszafordíthatatlan folyamtok indultak el a párok között. Ezért fontos, hogy nem csak magukért kell megtenni mindent, hanem a gyermekekért is, mert maradandó és káros hatások érik lelkileg Őket. Ebben az írásomban korosztályonként nézzük meg a gyermeki reakciókat a válásra.

Válás Hatása a Gyermekekre

Az amerikai gyerekek 40%-a élt át 18 éves kora előtt válást. Egy Nagy-Britanniában végzett felmérés szerint az elvált szülők gyermekei 11 éves koruk táján jelentős magatartászavarokkal küszködnek, mint például olvasás, matematika, stb. A legkevésbé káros a válás a gyerekre, ha rögtön a születés után történik. Akkor a csecsemő kevesebbet érez a környezet változásból és hamar tud alkalmazkodni az új helyzethez. Sajnos Magyarországon is a legtöbb válás az első gyerek születése után történik! Legmegrázóbb élmény marad, ha serdülőkorban történik a válás. Magatartászavar, depressziós állapot, neurózis, szertelenség, kábítószer fogyasztás, bűnözés, öngyilkossági kísérlet, stb. Az addig vallott értékek teljes elutasítása és apa helyett új tekintélyt választ a gyerek.

Különböző életkorú gyermekek reakciói a válásra

 • 3-5 éveseknél: fokozott ragaszkodás, rémület, regresszió, elhagyástól való félelem.
 • 6-8 éveseknél: meghatározatlan szomorúság és harag, vágyakozás a távol lévő szülő után, félelem a visszautasítástól, félelem, hogy bármitől megfoszthatják, az agresszió kiélésének zavarai.
 • 9-12 éveseknél: intenzív tárgyra irányuló harag, szégyen, identitás-és lojalitásproblémák.
 • 13-18 éveseknél: kiábrándultság, harag, szomorúság, gátlásosság, félelem a jövőtől, partnerkapcsolati problémák.

Zavarok az alkalmazkodásban

 • 3-5 éveseknél: depresszió, tartós önvádolás, kontinencia zavar.
 • 6-8 éveseknél: koncentrációs zavarok, depresszió.
 • 9-12 éveseknél: romló iskolai teljesítmény, elszigetelődés, vagy agresszió a kortársakkal, depresszió, alacsony önértékelés problémák.
 • 13-18 éveseknél: szoros viszony az egyik szülővel, kapcsolati krízisek, nemi szerepek átértékelése.

Alkalmazkodási stratégiák a gyermekek részéről

 • 3-5 éveseknél: fantáziák, kivetítés, idealizálás.
 • 6-8 éveseknél: tagadás, kényszeres viselkedés, makacs békítési fantáziák, stb.
 • 9-12 évesek: konstruktív tevékenység, tudatos szövetség az egyik szülővel, érzelmek és gondolatok tudatos szabályozása.
 • 13-18 éveseknél: visszahúzódás, érzelmi leválás, felgyorsult érés, személytelen szerelmi kapcsolatok.

Ha már sajnos visszafordíthatatlan a folyamat a szülőknek tudni kell, hogy…

A gyermek biztonságának legfőbb forrása a magabiztos szülő, de a válás alatt a szülő is olyan érzelmi állapotban van, amely sokszor megnehezíti a szülői feladatok teljesítésében. Nagyon fontos, hogy a házasságból kilépett szülő minél szorosabb kapcsolatot tartson a gyerekkel, mert ezáltal biztosítja számára a folytonosság érzését. A válással minél kevesebb dolog változzon a gyerek életében.

Fontos, hogy a felnőttek ne csak magukra gondoljanak ilyenkor, hanem arra is, hogy akár saját gyermekük életét is tönkre tehetik a válással. Ezért kell mielőbb szakemberhez fordulni, hogy a legnagyobb válságot elkerüljék a párok!

Makkai László atya

nyitóképünk forrása: https://miro.medium.com/