Nem csak férfiaknak…

Az apává válás szintén egy folyamat, amiről keveset beszélünk! Hogyan tud alkalmazkodni az új helyzethez a házastárs, a férj, az édesapa. Kimondott és ki nem mondott látens feszültségek okozhatnak nehézséget a házastársak között az első gyerek születése után.

Az újabb kutatások szerint az apák is szenvedhetnek a szülés utáni depresszió tüneteitől, hiszen az ő személyes életciklusukhoz kapcsolódóan szintén komoly változásokat jelent a kisbaba megérkezése az addig kétszemélyes kapcsolatba. A kifejezetten férfi-típusú depresszió, amelyre már korábban utaltam a hivatás kríziseinél, ebben az időszakban jelentkezhet, vagy elmélyülhet, amennyiben már korábban tüneteket okozott. Alapvetően a kezdő lökést bármely életszakaszban a nemi szerep megváltozása jelenti: a gyermek születésekor a férfi „apává” válik, ami komoly feladatokat jelent számára. Ilyen lehet például a felelősségvállalás, a családfenntartás, és a gyermekkel való kötődés kialakítása. Ehhez kapcsolódóan gyakori az agresszió és a düh kifejezése, amelyek az új elvárásoknak és szerepeknek való megfelelés frusztrációjából, a kirekesztettség érzéséből, illetve a megváltozott szexuális életből fakadhatnak. Hátterében tehát egyszerre kapnak szerepet biológiai, pszichológiai és szociális tényezők. További járulékos elem az anya szülés utáni depressziója, ami növeli a valószínűségét annak, hogy az apa is depressziós tüneteket mutat.

Arra is találhatunk utalást a szakirodalomban, hogy az apa mentális egészsége sok szempontból összekapcsolódik gyermeke jellemzőivel. Vagyis az egészségesen működő apa hozzájárul gyermekének kognitív fejlődéséhez, a társas alkalmazkodó-képességének formáláshoz, továbbá a pszichológiai jóllétéhez. Az apai jelenlét és a kontroll gyakorlása nagyban meghatározza a gyermek érzelemszabályozási képességének alakulását. Ám az apai depresszió számos negatív következménnyel járhat a gyerekre nézve: érzelmi és magatartásproblémák, hiperaktivitás, sérülékenység (fiúk esetén), depressziós tünetek (idézi Almássy, 2014). Mindennek felismerése és kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy a férfi önazonossá váljon apai szerepkörében, képes legyen mind érzelmi, gondolkodásbeli, és viselkedésbeli szinten helytállni. Ezek a felismerések segíthetnek abban, hogy a normatív krízis rövid idő alatt lezáruljon, és ne alakuljon át tartósabb és/vagy súlyosabb problémává (pl. házassági konfliktusok, elhanyagoló nevelés, alkoholizmus).

Az apává válás is egy folyamat, ugyan úgy, mint az anyává válás a gyerek születése után. Segítsük ebben a folyamatban egymást. Legyünk jó társai egymásnak, adjunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra, de keressünk közös élményeket is!

Makkai László atya

nyitóképünk forrása: https://gilbitron.me/blog/